Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Gävle

2014

30

1

Gävle

2015

38

2

Gävle

2016

41

3

Gävle

2017

41

4

Gävle

2018

41

5

Gävle

2019

40

6

Gävle

2020

44

7

Gävle

2021

52

8

Gävle

2022

43

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Gävle

Gävle kommunkoncern arbetar aktivt med Målet Hållbar och klimatsmart mat. Det målet inkluderar att öka andelen närproducerat, ekologiskt, svenskt och vegetabilier samt minska andelen rött kött, och att endast köpa MSC/ASC-märkt fisk. Där ingår även att minska mängden matsvinn. Det arbetas även aktivt med andra hållbarhetsaspekter kring kost i den gemensamma kostpolicy som Gävle kommunkoncern antagit.

Det matavfall som uppstår samlas in och blir till lokalproducerad biogas vilket minskar klimatpåverkan och gör oss mindre beroende av fossila drivmedel.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07