Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Kommun Senaste värdet (%) Datum
Södertälje  63 2019
Trosa  62 2019
Region Uppsala  57 2019
Eslöv  51 2019
Strängnäs  48 2019
Stockholm  47 2019
Gnesta  47 2019
Ockelbo  47 2018
Eskilstuna  45 2019
Helsingborg  44 2019
Ale  44 2019
Bollebygd  44 2019
Höör  42 2019
Upplands-Bro  42 2019
Kävlinge  41 2019
Borås  41 2019
Huddinge  40 2019
Gävle  40 2019
Nyköping  40 2019
Haninge  39 2019
Falkenberg  39 2019
Sigtuna  39 2019
Region Västernorrland  39 2019
Riket  39 2019
Lerum  38 2019
Ludvika  37 2019
Kalix  37 2019
Kungsbacka  36 2019
Kungsör  36 2019
Laxå  36 2019
Håbo  36 2019
Region Gävleborg  36 2019
Sundbyberg  36 2019
Region Norrbotten  35 2019
Sundsvall  35 2019
Varberg  35 2019
Gotland  35 2019
Nynäshamn  35 2019
Karlshamn  34 2019
Hörby  34 2019
Degerfors  34 2019
Älmhult  34 2019
Öckerö  34 2019
Region Sörmland  33 2019
Högsby  33 2019
Karlskrona  33 2019
Askersund  32 2019
Ronneby  32 2019
Sala  32 2019
SEKOM-medel  32 2019
Uddevalla  32 2019
Östra Göinge  31 2019
Hällefors  31 2019
Karlstad  31 2019
Mönsterås  31 2019
Härnösand  30 2019
Örnsköldsvik  30 2019
Vaggeryd  30 2018
Tyresö  30 2019
Söderköping  30 2019
Nybro  30 2018
Solna  29 2019
Smedjebacken  29 2018
Torsås  29 2019
Värmdö  29 2019
Österåker  29 2019
Halmstad  29 2019
Kumla  29 2019
Orsa  28 2016
Mark  28 2019
Hedemora  28 2019
Kungälv  28 2019
Kramfors  28 2019
Vårgårda  28 2019
Västervik  27 2019
Ängelholm  27 2019
Hallsberg  27 2019
Hudiksvall  26 2019
Boden  26 2019
Norrtälje  26 2019
Ekerö  25 2019
Jönköping  24 2019
Borgholm  24 2019
Höganäs  24 2019
Hammarö  24 2019
Söderhamn  24 2018
Timrå  24 2019
Strömstad  23 2019
Burlöv  23 2019
Munkfors  23 2019
Oskarshamn  23 2019
Luleå  23 2019
Övertorneå  23 2014
Sävsjö  22 2019
Uppvidinge  22 2019
Ljungby  22 2019
Mjölby  21 2019
Haparanda  21 2014
Hylte  21 2017
Värnamo  21 2019
Eksjö  20 2019
Enköping  19 2019
Sollefteå  19 2019
Avesta  18 2019
Aneby  18 2019
Nordanstig  18 2019
Laholm  17 2019
Jokkmokk  16 2019
Simrishamn  16 2016
Ånge  16 2019
Ystad  12 2019
Sorsele  11 2015
Bollnäs  11 2018
Robertsfors  6 2019
Töreboda  6 2014
Klippan  4 2015
Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum via Kolada

Kommentar

Ökningen av andelen ekologiska livsmedel avstannade 2019 och ligger fortfarande på 32 procent bland ekokommunerna. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 2,5 procentenheter per år. De senaste åren har ökningen varit lägre än det.

Medel bland alla Sveriges kommuner och regioner är 39 procent. Antal medlemsorganisationer som köper in 39 procent eller mer är 22 stycken. På topp ligger Södertälje (63 procent) samt Trosa (62 procent), vilket innebär att de uppnår det nationella målet på 60 procent. Den kommun som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2018 och 2019 är Degerfors, som ökade från 23 till 34 procent.

Tillståndsklassning

>60 %
35–60 %
20–35 %
10–20 %
<10 %
Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2020-10-22