Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Trosa

2003

20

1

Trosa

2004

20

2

Trosa

2005

18

3

Trosa

2006

13

4

Trosa

2007

16

5

Trosa

2008

16

6

Trosa

2009

19

7

Trosa

2010

25

8

Trosa

2011

27

9

Trosa

2012

34

10

Trosa

2013

38

11

Trosa

2014

41

12

Trosa

2015

40

13

Trosa

2016

47

14

Trosa

2017

49

15

Trosa

2018

54

16

Trosa

2019

62

17

Trosa

2020

64

18

Trosa

2021

60

19

Trosa

2022

60

20

Trosa

2023

57

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07