Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Karlskrona

2004

0

1

Karlskrona

2005

0

2

Karlskrona

2006

0

3

Karlskrona

2007

2

4

Karlskrona

2008

3

5

Karlskrona

2009

3

6

Karlskrona

2010

7

7

Karlskrona

2011

15

8

Karlskrona

2013

19

9

Karlskrona

2014

23

10

Karlskrona

2015

29

11

Karlskrona

2016

31

12

Karlskrona

2017

33

13

Karlskrona

2018

39

14

Karlskrona

2019

33

15

Karlskrona

2020

27

16

Karlskrona

2021

35

17

Karlskrona

2022

22

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07