Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Gotland

2003

4

1

Gotland

2004

1

2

Gotland

2005

6

3

Gotland

2006

12

4

Gotland

2007

10

5

Gotland

2008

10

6

Gotland

2009

13

7

Gotland

2010

13

8

Gotland

2011

16

9

Gotland

2012

21

10

Gotland

2013

21

11

Gotland

2014

24

12

Gotland

2015

26

13

Gotland

2016

26

14

Gotland

2017

27

15

Gotland

2018

28

16

Gotland

2019

29

17

Gotland

2020

33

18

Gotland

2021

28

19

Gotland

2022

25

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Gotland

Andelen som visas är baserad på inköpsstatistik från leverantörer inom avtal, främst till storköken i regionens måltidsförsörjning, de omfattar drygt 42 Mkr per år. Därutöver sker en del livsmedelsinköp till olika verksamheter i dagligvaruhandel, de ingår inte i statistiken.

Övergripande

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07