Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Eskilstuna

2003

5

1

Eskilstuna

2004

5

2

Eskilstuna

2006

6

3

Eskilstuna

2007

7

4

Eskilstuna

2008

9

5

Eskilstuna

2009

14

6

Eskilstuna

2010

24

7

Eskilstuna

2011

31

8

Eskilstuna

2012

30

9

Eskilstuna

2013

34

10

Eskilstuna

2014

46

11

Eskilstuna

2015

51

12

Eskilstuna

2016

51

13

Eskilstuna

2017

52

14

Eskilstuna

2018

53

15

Eskilstuna

2019

45

16

Eskilstuna

2020

43

17

Eskilstuna

2021

38

18

Eskilstuna

2022

36

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07