Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Kommun Senaste värdet (%) Datum
Trosa  64 2020
Södertälje  63 2020
Region Uppsala  57 2020
Eslöv  54 2020
Ockelbo  48 2020
Stockholm  48 2020
Strängnäs  48 2020
Ale  44 2019
Bollebygd  44 2019
Gnesta  44 2020
Gävle  44 2020
Eskilstuna  43 2020
Tyresö  43 2020
Nyköping  43 2020
Borås  42 2020
Degerfors  42 2020
Helsingborg  41 2020
Sigtuna  41 2020
Upplands-Bro  41 2020
Kävlinge  40 2020
Höör  39 2020
Haninge  39 2019
Lerum  38 2019
Nynäshamn  38 2020
Riket  38 2020
Ludvika  37 2020
Huddinge  37 2020
Falkenberg  36 2020
Hedemora  36 2020
Kalix  36 2020
Region Västernorrland  36 2020
Region Gävleborg  36 2020
Sundbyberg  36 2020
Sundsvall  36 2020
Region Norrbotten  35 2019
Värmdö  35 2020
Håbo  35 2020
Karlshamn  34 2020
Kungsör  34 2020
Region Sörmland  34 2020
Smedjebacken  33 2020
Söderköping  33 2020
Varberg  33 2020
Älmhult  33 2020
Karlstad  33 2020
Hörby  33 2020
Gotland  33 2020
Askersund  32 2019
Kramfors  32 2020
Laxå  32 2020
Uddevalla  32 2020
Ronneby  32 2020
SEKOM-medel  31 2020
Öckerö  31 2020
Kungsbacka  31 2020
Högsby  31 2020
Hällefors  31 2019
Härnösand  30 2019
Kumla  30 2020
Östra Göinge  30 2020
Vaggeryd  30 2018
Vårgårda  30 2020
Örnsköldsvik  29 2020
Österåker  29 2020
Nybro  29 2020
Sala  29 2020
Torsås  29 2019
Hallsberg  29 2020
Orsa  28 2016
Mönsterås  28 2020
Solna  28 2020
Västervik  27 2020
Kungälv  27 2020
Jönköping  27 2020
Karlskrona  27 2020
Halmstad  27 2020
Höganäs  27 2020
Norrtälje  26 2020
Mark  25 2020
Hudiksvall  25 2020
Boden  25 2020
Ekerö  25 2020
Burlöv  25 2020
Ängelholm  25 2020
Sävsjö  25 2020
Strömstad  24 2020
Sotenäs  24 2020
Timrå  24 2020
Borgholm  24 2019
Luleå  24 2020
Ljungby  24 2020
Övertorneå  23 2014
Uppvidinge  22 2020
Munkfors  22 2020
Oskarshamn  22 2020
Avesta  22 2020
Hammarö  21 2020
Haparanda  21 2014
Mjölby  21 2020
Värnamo  21 2020
Enköping  20 2020
Eksjö  19 2020
Ovanåker  19 2020
Jokkmokk  19 2020
Söderhamn  19 2020
Bollnäs  18 2020
Nordanstig  17 2020
Aneby  17 2020
Ånge  17 2020
Sollefteå  15 2020
Ljusdal  14 2020
Laholm  13 2020
Hylte  12 2020
Simrishamn  11 2020
Sorsele  11 2015
Ystad  11 2020
Töreboda  6 2014
Robertsfors  6 2019
Klippan  4 2015
Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum via Kolada

Kommentar

För första gången under mätperioden minskade andelen ekologiska lisvmedel bland medlemmarna och ligger nu på 31 procent. Samma trend kan man se i resten av riket där andelen ligger på 38 procent. En anledning kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. Pandemin kan också ha påverkat. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 2,5 procentenheter per år.

Antal medlemsorganisationer som ligger i samma nivå som riket är 20 stycken. På topp ligger Trosa (64 procent) och Södertälje (63 procent), vilket innebär att de uppnår det nationella målet på 60 procent. Den kommun som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2019 och 2020 är Tyresö, som ökade från 30 till 43 procent.

Tillståndsklassning

>60 %
35–60 %
20–35 %
10–20 %
<10 %
Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2021-05-28