Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Mätområde Datum Värde (%)
Kungsbacka 2008 10
Kungsbacka 2009 11
Kungsbacka 2010 12
Kungsbacka 2011 14
Kungsbacka 2012 16
Kungsbacka 2013 17
Kungsbacka 2014 25
Kungsbacka 2015 26
Kungsbacka 2016 27
Kungsbacka 2017 36
Kungsbacka 2018 35
Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum.

Kommentar

Andelen ekologiska livsmedel har ökat år för år och är nu uppe i 32 procent som medel bland ekokommunerna. Medel bland alla Sveriges kommuner och regioner är 38 procent. Antal medlemsorganisationer som köper in 38 procent eller mer är 28 stycken. På topp ligger Eslöv (57 procent), Södertälje (56 procent), Region Uppsala (55 procent), Trosa (54 procent) samt Eskilstuna (53 procent). Den kommun som ökade andelen ekolgiskt mest mellan 2017 och 2018 är Kalix, som ökade från 17 procent till 33 procent.

I den nya livsmedelstrategin som har tagits fram finns ett nytt nationellt mål att den offentliga sektorn ska ha 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.

Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2019-12-03