Gå direkt till sidans innehåll

Ekologiska livsmedel

Indikator GN. 10

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Rad-id Mätområde Datum Värde (%)

0

Helsingborg

2003

1

1

Helsingborg

2004

1

2

Helsingborg

2005

1

3

Helsingborg

2006

6

4

Helsingborg

2007

8

5

Helsingborg

2009

9

6

Helsingborg

2011

14

7

Helsingborg

2012

15

8

Helsingborg

2013

18

9

Helsingborg

2014

33

10

Helsingborg

2015

40

11

Helsingborg

2016

41

12

Helsingborg

2017

43

13

Helsingborg

2018

45

14

Helsingborg

2019

44

15

Helsingborg

2020

41

16

Helsingborg

2021

43

17

Helsingborg

2022

41

Datakälla: EkoMatCentrum

Kommentar

Även i år minskade andelen ekologiska livsmedel bland SEKOM-medlemmarna och ligger nu på 29 procent. I riket ligger andelen kvar på 37 procent. En anledning till minskningen inom SEKOM-medlemmarna kan vara att kommuner inte bara fokuserar på ekologiskt utan även på närproducerat och svenskt. För att kunna nå det nationella målet på 60 procent till 2030 behöver ekokommunerna i snitt öka andelen med 3,9 procentenheter per år.

Av SEKOM-medlemmarna är det en kommun som nådde det nationella 60-procentmålet år 2022, nämligen Trosa som når precis 60 preocent. De kommuner som ökade andelen ekologiskt mest mellan 2021 och 2022 var Ronneby och Sotenäs som båda ökade med 6 procentenheter, från 34 till 40 respektive från 24 till 30 procent.

Uppdaterad: 2024-03-07