Ekologiska livsmedel

Användning av kemikalier och spridningen av dessa i naturen är ett av våra största miljöproblem idag. Ekologisk odling innebär en minskad kemikalieanvändning i samhället totalt sett och bidrar till en ökad biologisk mångfald.

Indikatorn visar andelen ekologiska livsmedel som köps in till organisationen.

Inköp av ekologiska livsmedel i organisationen

Kommun Senaste värdet (%) Datum
Nyköping  55 2017
Södertälje  55 2017
Eskilstuna  53 2018
Eslöv  52 2017
Region Uppsala  52 2017
Trosa  49 2017
Ockelbo  47 2017
Upplands-Bro  46 2018
Huddinge  44 2017
Helsingborg  43 2017
Gävle  41 2017
Vaggeryd  41 2017
Stockholm  41 2017
Höör  40 2016
Degerfors  40 2017
Sundbyberg  39 2018
Bollebygd  39 2017
Kävlinge  39 2017
Ludvika  39 2017
Region Västernorrland  38 2017
Halmstad  38 2017
Haninge  37 2017
Borås  37 2017
Strängnäs  37 2017
Varberg  37 2017
Sala  36 2017
Ale  36 2017
Hällefors  36 2017
Riket  36 2017
Mönsterås  36 2017
Sigtuna  36 2017
Region Gävleborg  35 2018
Region Sörmland  35 2017
Kungsbacka  35 2018
Lerum  34 2017
Nynäshamn  34 2017
Gnesta  34 2017
Kalix  33 2018
Kumla  33 2017
Karlskrona  33 2017
Hörby  33 2017
Askersund  33 2017
Älmhult  33 2017
Falkenberg  32 2017
Karlstad  32 2017
Gotland  31 2018
Laxå  31 2017
Söderköping  31 2017
SEKOM-medel  31 2017
Smedjebacken  30 2017
Strömstad  30 2017
Sundsvall  30 2017
Tyresö  30 2017
Örnsköldsvik  30 2017
Kramfors  30 2017
Härnösand  30 2017
Öckerö  29 2018
Region Norrbotten  29 2017
Östra Göinge  29 2017
Hedemora  29 2017
Kungsör  29 2017
Västervik  28 2018
Hallsberg  28 2018
Håbo  28 2017
Nybro  28 2017
Orsa  28 2016
Oskarshamn  28 2017
Ronneby  28 2017
Mark  27 2017
Munkfors  26 2018
Ljungby  26 2017
Solna  26 2017
Timrå  25 2017
Vårgårda  25 2017
Sollefteå  25 2017
Uddevalla  25 2018
Karlshamn  25 2016
Högsby  25 2017
Hudiksvall  25 2017
Hammarö  25 2017
Burlöv  23 2017
Jönköping  23 2017
Värmdö  23 2017
Övertorneå  23 2014
Avesta  22 2016
Norrtälje  22 2017
Robertsfors  22 2017
Uppvidinge  22 2017
Söderhamn  21 2017
Österåker  21 2017
Mjölby  21 2017
Kungälv  21 2017
Haparanda  21 2014
Hylte  21 2017
Boden  20 2017
Ystad  20 2016
Sävsjö  20 2017
Höganäs  19 2017
Enköping  19 2018
Borgholm  18 2014
Ånge  18 2017
Jokkmokk  17 2016
Nordanstig  16 2018
Aneby  16 2017
Simrishamn  16 2016
Ängelholm  15 2017
Ekerö  15 2017
Luleå  15 2014
Värnamo  13 2017
Bollnäs  12 2013
Eksjö  11 2016
Sorsele  11 2015
Laholm  10 2016
Töreboda  6 2014
Klippan  4 2015
Datakälla: Kommunrapportering/EkoMatCentrum.

Kommentar

Andelen ekologiska livsmedel har ökat år för år och är nu uppe i 31 procent som medel bland ekokommunerna. Medel bland alla Sveriges kommuner och landsting är 36 procent. Antal medlemsorganisationer som köper in 36 procent eller mer är 30 stycken. På topp ligger Nyköping och Södertälje på 55 procent, därefter Eskilstuna, Eslöv och Landstinget i Uppsala län på 52 procent.

I den nya livsmedelstrategin som har tagits fram finns ett nytt nationellt mål att den offentliga sektorn ska ha 60 procent ekologiska livsmedel år 2030.

Tillståndsklassning

>60 %
35–60 %
20–35 %
10–20 %
<10 %
Redovisas med Miljöbarometern
Uppdaterad: 2019-05-08